Mielessäni on päivän aikana pyörinyt ajatus siitä mikä on taidetta ja kuka sen saa määritellä? Kysymyksiä kysymysten perään, eikä vastauksista häivääkään.

Onko taidetta se, mitä tehdään pitkän koulutuksen jälkeen suurella vaivalla ja hikeä puskien? Onko taiteilija joku, jolla on erityinen lahja, vai voiko kuka tahansa tehdä taidetta. Kuka saa luvan sanoa, että tämä on taidetta ja tämä ei?

Miten pitää suhtautua taiteeseen, joka toisessa ajassa ja paikassa onkin jätettä? Voiko jätetaide olla vakavasti otettavaa? Onko kaikkien taiteen sääntöjen mukaan hitaasti ja arvokkaasti tehty työ suurempiarvoista, kuin taide, johon voi ainekset kerätä roskiksesta?

Pitääkö taiteen miellyttää yhtä-kahta-montaa katselijaa? Mikä on satunnaisen katsojan oikeus määritellä jotain taiteeksi tai ei-taiteeksi? Onko ensivaikutelma oikea, vai pitääkö taidetta opetella tulkitsemaan ja vasta sitten voi sanoa siitä jotain?

Miksi on niin helppoa asettaa ihmiset ryhmiin, joista toiset ovat taiteellisia ja toiset eivät? Eikö taiteen tarkoitus ole ilahduttaa ja herättää ajatuksia? Onko lapsen tai kehitysvammaisen työ vähemmän arvokas, kuin ammattitaitelijan? Onko Picasson roskakorista löydetty luonnos oikeasti tärkeämpi teos, kuin toisen "huonomman" taiteilijan vaivalla tekemä työ? Eikö taitelija voisi itse päättää mikä on hyvä työ ja mikä joutaa roskikseen?

En osaa vastata varmaan yhteenkään näistä kysymyksistä yksiselitteisesti, mutta koin, että niiden esittäminen oli tärkeää juuri nyt. On liian helppo asettaa ihmiset arvojärjestykseen sen mukaan, mitä he osaavat, mutta taiteen arvo on myös siinä tekemisen prosessissa. Vaikka lopputulos olisi kuinka huono tahansa, voi sen tekeminen olla tärkeää ja arvokasta.

Laitan tähän vielä pari työtä, joista voi olla montaa mieltä. Ensin collagrafiatekniikalla painettu kuva:
normal_k%20082.jpg
... ja sitten laatta, jossa on pintaa tekemässä verkon pala, pahvisuikaleita ja liimatahroja
normal_k%20094.jpg

Ja vielä viimeisenä terapeuttisen kuvataiteen kurssilla tehty työ, joka nykyään roikku seinälläni, koska se vie ajatukseni kauas Afrikkaan ja johonkin toiseen ulottuvuuteen.
normal_antti%20048.jpg
Ovatko nämä taidetta vai ei? Kuka sen voi sanoa ja uskonko minä, vaikka joku väittäisi jotain? En itsekään tiedä mihin kategoriaan nämä pitäisi luokitella.