Nyt sain eiliset tilkut pestyä ja keitettyä. Kaikkiaan 32 värimallia on nyt odottamassa värikartaan pääsyä. Vielä pitäisi nappileikkurilla napata niistä pyörylät ja liimata kartaan oikealle paikalleen. Välillä mietin, että onko noin tarkan värikartan tekemisessä mitään järkeä, mutta toisaalta sitten se on taas apuna kaikessa värjäämisessä. Minulla on nyt valikoimissa aika hyvä satsi Levafixin reaktiovärejä: rot, scharlac, blau, brilliant gelb, gelb ja turkis blau. Mustana on Remazolin musta, joka on hyvin sinertävä.

Olen tehnyt näistä värikolmiot, joissa on kulmissa päävärit ja karttoja on neljä, koska tein omansa kahdella eri keltaisella ja kahdella eri punaisella. Jos hankin vielä jossain vaiheessa toisen sinisen, joudun tekemään neljä karttaa lisää. Kartassa on aina 15 väriä, joista kolme on puhtaita, yhdeksän kahden värin sekoituksia ja kolmessa tilkussa on sekaisin kolmea väriä eri suhteissa.

Sitten minulla on kartta, jossa olen tehnyt sekoituksia turkoosin kanssa. Se on kummallinen väri ja toimii käytännössä ihan omalla tavallaan. Sekoitukset ovat hyvin erikoisen näköisiä ja osa jopa aika kauniita. Mustan värin ostettuani tein sekoitukset myös mustan kanssa, eli mursin värejä mustalla niin, että sekoituksessa on aina 1% mustaa ja 3% pääväriä.

Erikseen on vielä kartta, jossa on värien tummuusasteet, eli 4%:n väri, joka on ns, täysväri ja siitä sitten vaaleammat sävyt eli 3%, 2% ja 1%.

Vaikka karttojen teko onkin hidasta, se nopeuttaa käytännön työssä halutun värin löytymistä. Tietysti omissa sekoituksissa on vaaramomentteja, esimerkiksi väärin merkattu sekoitus, huolimattomasti mitattu väri tms. No, värjäys kotioloissa tai harrastuksena on kuitenkin sen verran hauskaa ja jännittävää, että minulle sopii myös vaaran läsnäolo. Jos siis joskus joku värjäys menee ihan pieleen ja tulos on aivan hullunkurinen, niin sehän on vain hauskaa ja jännittävää. Käytännössä kuitenkin värjään lähinnä lakanakangasta joko tyynyliinoiksi tai sitten tilkkutöitä varten, joten erikoiset väriyhdistelmät ovat ihan toimivia.

Tässä siis 32 uutta värikarttatilkkua. Tilkkujen koko on 12cm x17cm. Käytännössä leikkasin valkoisesta lakanakankaasta 50cm pätkän, jota leikkasin aina puoliksi ja puoliksi niin kauan, kunnes tilkkuja oli 32 kpl. Nyt on vielä yhdet 32 tilkkua värjäytymässä ja ne toivottavasti ehdin huomenna jossain vaiheessa pesemään ja keittämään.

352826.jpg

Tässä vielä kuva postin tuomasta massapaketista. Siinä on massaa, helmiä, massankaiverrustyökaluja, hopealankaa ja kaulin. Kaulin on tuos vasemmalla oleva kiiltävä, läpinäkyvä pötikkä. Vielä, kun ehtisin edes ajattelemaan massailua... No, viikon päästä kuopuksella on 8v synttärit, jonka jälkeen kuvittelen elämän helpottavan.
352827.jpg

Nyt rupean pikkuhiljaa rauhoittumaan saunaan. Huomenna on edessä viimeinen vaalisaarna Lopen kirkossa ja lähden sitä kuuntelemaan yhdessä äidin, anopin ja kaverini pojan kanssa. Katsotaan saanko vielä lisää porukkaa mukaan.