Elämä jatkuu ja "yleisön pyynöstä" jaan teille tekemäni pikkulaukun ohjeen. Tämän tapaisia laukkuja olen tehnyt muutamia vuosien varrella, mutta valitettavasti niistä ei ole kuvia, enkä saanut yhtään käsiini kuvausta varten. Lisään kuvan myöhemmin.

Laukun erikoisuus on suuaukossa oleva rigilene-nauha, joka aukeaa, kun painetaan päistä. Mallikuvien versiossa on rigilenen tilalla pahvin suikaleet, koska minulla ei ollut nauhaa varastossa. Tässä kuva suuaukon aukeamisesta.


623956.jpg
Ja sitten työohjekuvat:
1. Leikkaa halutun kokoiset laukun kappaleet. Itse olen aina tehnyt niistä vähän ylöspäin kapenevia. Merkkaa laukun yläreuna hauihtuvalla tussilla tai silittämällä. Rigilene-nauhat leikataan reilua seumanvaran mittaa kapeammaksi kuin yläreuna.
2. Rigilenet ommellaan yhdellä suoraompeleella laukun yläreunan merkin yläpuolelle. Päälle päin ei siis jää ommelta näkyviin. Tämän jälkeen asetetaan kappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ommellaa laukun sivusaumat niin, että ommel ei mene rigilenen päälle. Pohja jätetään ompelematta.
3. Ommellaan rigilenenauhojen päälle pienet ompeleet noin sentin päähän nauhan päistä.
4. Tässä vaiheessa voi myös kiinnittää olkahihnan paikalleen. Se asetetaan sivusauman ja rigilenen päätyompeleen väliin nauha laukun puolelle (ei kuvassa).
5. Jos haluat laukkuun vuorin, se kiinnitetään kuvan ylälaidassa oleviin alavaran reunoihin ennen sivusaumonen ompelua. Vuorista ommellaan myös sivusaumat, mutta jätetään pohja ompelematta.
623952.jpg

6. Koska pohja on jätetty ompelematta, käännetään laukun kangas rigilenen yli oikein päin. Tässä vaiheessa voi jo kokeilla suuaukon toimivuutta.
623953.jpg

7. Laukun päällisen pohja vedetään ulos suuaukon kautta ja ommellaan pohja.
8. Jos laukussa on vuori, senpohja ommellaan seuraavaksi.
623954.jpg

9. Sitten vain sujautetaan laukku takaisin suuaukosta oikeaan asentoon ja laukku on valmis.
623955.jpg

Kysymyksiä voi esittää, yritän selventää jos on tarvis. Mukavia ompeluhetkiä.